Forum för poesi och prosa i Västra Götaland

– Sveriges ledande scen för uppläst litteratur

Klicka här för aktuell information på Författarcentrum Västs startsida!

6 – 8 september –  Verkan – Hans Gunnarsson, Therese Bohman, Johannes Heldén och Namdar Nasser

Hans Gunnarsson

Författarna kommer att i olika konstellationer läsa upp i Trollhättan 6 september, Göteborg 7 september och Lidköping 8 september.
För utförligare information om de olika evenemangen och presentationer av författarna och möjlighet till förköp i Göteborg – klicka här för att komma till Författarcentrum Västs startsida!

___________________________________________________________________________________________

Säsongen avslutades med sedvanlig turné i Västra Götaland –

10 – 12 maj – tema Ingå

Författare Ingå Forum maj 2016

Medverkande var: Erik Niva, Negar Naseh, Karin Brygger och Staffan Malmberg.
Klicka här för presentationer av författarna!

Det var var fullt med publik överlag på orterna där författarna läste upp i olika konstellationer: I Trollhättan 50 personer, Göteborg 80 och Lidköping drygt 40.

Bror-Inge Jäleviks sista författarprogram

– En liten grabb kom före programmet och letade upp Niva i kaféet, berättar Bror-Inge Jälevik, bibliotekarie i Lidköping.

Bror-Inge Jälevik

Bror-Inge Jälevik, Lidköping, ordnade sitt sista författarprogram. Han går i pension i sommar.

Han kunde inte vara med på föredraget men hade skolkat från skolan en lektion skyllande på tandläkarbesök!
-Jag befarade att allt fokus skull bli på Erik Niva och fotboll. Men vi hade fem, sex läsare som i vår bokcirkel i vintras läst de nominerade till Sveriges Radios romanpris och därför ställde frågor till Malmberg.
– I och med att han skriver om våldet i samhället (Gardet), gjort hotbildsanalyser som psykolog på Säpo och Niva fick frågor om fotbollsvåldet så blev det ett bra samtal.
– Jag fick avbryta vid 13:50 för att bussen för båda  gick 14:10. Bättre kunde det inte bli, mitt sista författarprogram.

Göteborg

I Göteborg fylldes Musikens hus konsertsal med samtid: verklighetsflykt vid kanten av Medelhavet, medborgargarden, ensamstående mödrar i vardagens blåsväder eller fotbollar som blir till en livboj vid Fukushima eller på Haiti.

__________________________________________________________________________________________

FFPOP_farg


…är både litterär scen och mötesplats för litteraturintresserade i Västra Götaland.

Under fyra veckor per säsong arrangeras uppläsningar med poeter och prosaister av alla slag. Spännvidd och djup skapas genom att varje vecka har ett tema som medverkande författare är fria att tolka efter eget skön.

Kom och lyssna på din favoritförfattare eller stifta bekantskap med nya! Låt dig inspireras till ytterligare läsning!

Klicka här för att läsa mer!

NÅGRA  TIDIGARE EVENEMANG

Varandra   – 4 – 8 april, turné över fem orter

Forum april 2016

Jila Mossaed, Aris Fioretos, Helle Helle och Johan Jönson.

Forum för poesi och prosa bjöd 6 april i Göteborg på en litterär helkväll av hög kaliber. Prisvinnande Aris Fioretos hade sällskap från Danmark i form av romanaktuella Helle Helle samt av poeterna Johan Jönson och Jila Mossaed. Det framträdde alla under temat Varandra i Musikens hus konsertsal.

Författarna läste i olika konstellationer även upp i Skövde 4 april, Vänersborg 5 april, Lidköping 7 april och Kinna 8 april. Klicka på önskad ort för att komma till detaljerat program och presentationer av författarna!

Villkor – turné över fyra orter, 29 februari – 3 mars

Tom Malmquist Foto Viktor Gårdsäter

Medverkande: Tom Malmquist, Henri Gylander, Elisabeth Berchtold, Ulf Eriksson, Gunilla Linn Persson och Sven Olov Karlsson.

Författarna läste i olika konstellationer upp i Skövde 29/2, Trollhättan 1/3Göteborg 2/3 och Åmål 3/2.

Bit för bit – 30 november – 3 december – Jonas Hassen Khemiri,Tone Hødnebø, Axîn Welat och Agneta Pleijel

Jonas Hassem m fl Forum dec 2015

Hösten 2015 avslutades med turné i Västra Götaland: Författarna läste i olika konstellationer i Borås 30 november, Vänersborg 1 december, Göteborg 2 december och Lidköping 3 december. Klicka på orterna för detaljerad information och presentationer av författarna!

Skiftningar – 2 – 5 november – Per Wästberg, Kristofer Folkhammar, Agnes Gerner och Sirkka Turkka

fyra författare skiftningar forum nov 2015

Onsdagen 4 november firade Forum för poesi och prosa i Göteborg än en gång högtid för litteraturen med en helkväll i Musikens hus konsertsal.

Kristofer Folkhammar läste ur sin hyllade roman Magisterlekarna, Agnes Gerner ur sin prisbelönta debut, diktsamlingen Skall och Per Wästberg ur manuset till den kommande femte delen av sin självbiografiska memoarsvit.

Dessutom hördes en av den finländska litteraturens mest särpräglade röster från scenen när Sirkka Turkka läste ur den nyss utkomna urvalsvolymen av hennes dikter i svensk översättning, En hund i strumpbyxor.

Författarna läste även i olika konstellationer i Borås 2/11 och Trollhättan 3/11.

Bit för bit – 1 – 3 december – Jonas Hassen Khemiri, Agneta Pleijel, Tone Hødnebø och Axîn Welat

Klicka här för att läsa om författarna!

Korsvägar – 5 – 9 oktober, Forum för poesi och prosa – Per Odensten, Anna Jörgensdotter, Julie Sten-Knudsen (DK) och Sten Björnulfson

oktoberförfattare Forum

Författarna läste i olika konstellationer upp i Skövde 5 oktoberVänersborg 6 oktober, Göteborg 7 oktoberLidköping 8 oktober och Kinna 9 oktober. Klicka på respektive ort för presentationer av de medverkande författarna.

31 augusti – 3 september var det säsongsupptakt

 
Karolina Ramqvist läste på säsongsupptakten. Foto: Jasmine Storch

31 augusti drog höstens första turné igång! Karolina Ramqvist, Viktor Johansson, Daniel Svensson och Stina Stoor läste i olika konstellationer upp i Skövde 31/8Trollhättan 1/9Göteborg 2/9 och Åmål 3/9. Klicka på respektive ort för mer information om evenemangen och presentationer av de medverkande författarna. Temat för veckan var Utanför kartan.

____________________________________________________________________________________

Forum för poesi och prosa 10 år 2014 – fem jubileumsfilmer med poesi

Forum för poesi och prosas 10-årsjubileum firades i 1,5 år med bland annat en stor läsfrämjande kampanj på gymnasieskolor i Västra Götaland.

Fem filmer med poesi och har också producerats under jubileet. Medverkande poeter: Jörgen Lindh, Asta Olivia Nordenhof, Ragnar Strömberg, Karolina Ramqvist och poesikollektivet G=T=B=R=G (Athena Farrokhzad, Kristofer Folkhammar och Linn Hansén).

Klicka här för att komma till filmerna!