– Presentationer av nominerade

Juryn nominerade 25 november följande fem författare till priset för 2015:

Nominderade t Årets författare 2015

Lars Andersson (De våra, Albert Bonniers förlag) – klicka här för att komma till förlagets presentation.
Kristofer Folkhammar (Magisterlekarna, Natur & Kultur) – klicka här för att komma till förlagets presentation.
Jeny Rengman (Du kommer rädda mig, Pequod) – klicka här för att komma till förlagets presentation.
Jörgen Lind (Vita kommun, Kabusa böcker) – klicka här för att komma till förlagets presentation.
Fredrik Nyberg (Slingorna & undergången – Att bli ved III, Norstedts) – klicka här för att komma till förlagets presentation.

De fem är nominerade efter en genomgång av västsvenska skönlitterära böcker utgivna 1 oktober 2014 – 30 september 2015. Jury är Mikael Thörnqvist, ordförande (FCV), Christina Engdegård (VFS) och Malin Anderssson (Göteborgs stadsbibliotek).

De nominerade för 2014:

Stewe Claeson, Komma nära – länk till förlagets presentation.

Christine Falkenland, Spjärna mot udden – länk till förlagets presentation.

Anna Matsson, Ljusgatan – länk till förlagets presentation.

Ulf Karl Olov Nilsson, Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek – länk till förlagets presentation.

Ragnar Strömberg, I ditt hjärtas sista slag – länk till förlagets presentation.

De nominerade för 2013

Henrik Bromander, född  i Växjö 1982, ger ut både serieromaner och prosa. Han debuterade 2005 och uppmärksammades 2012 för serieromanen Smålands mörker, en berättelse om hur en ung man blir högerextremist. Nu är han aktuell med sin andra novellsamling Korrespondensteorin (2013). I sina noveller och serier undersöker Henrik Bromander ofta unga mäns mansroll och förhållande till stereotyper.
Bromander är också en av drivkrafterna bakom seriekollektivet och tidskriften Världens Ende.

Margareta Lindholm, född i Tibro 1960, har gått från att skriva vetenskapliga texter som forskare i sociologi och genusvetenskap till att skriva skönlitteratur. 1997 debuterade hon som romanförfattare. Sedan dess har hon givit ut sju romaner.
År 2003  drabbades Margareta Lindholm av en stroke. Det blev en utmaning för henne att återerövra språket och den senaste romanen, Tan, baserad på en sann historia, bygger delvis på egna erfarenheter av afasi. Tan utspelar sig i 1800-talets Paris och är en gripande berättelse om patienten monsieur Leborgne.

Helene Tursten  är född 1954 i Göteborg och bor sedan 90-talet i Sunne i Värmland. Hon debuterade 1998 och har skrivit tio romaner om kriminalinspektör Irene Huss, en av de första kvinnliga huvudpersonerna  i  genren.
Hon skriver också noveller och har medverkat i olika antologier. Hennes böcker  är översatta till flera språk och har filmatiserats. Romanen  I skydd av skuggorna (2012)  handlar  om organiserad brottslighet och polisarbete i Göteborg. 2013 gav hon ut novellsamlingen Mina mindre mord och mysterier.

Jila Mossaed, född 1948 i Teheran, har gett ut fyra diktsamlingar på svenska. Före debuten på svenska 1997 publicerade hon två romaner och fem diktsamlingar på persiska.
Hon skriver med ett säreget språk och med stor integritet, uppmärksam på ljudbildens särskilda rörelser och  former. Genom att utforska exilens position utifrån och inifrån det nya språket, svenska, ger hon  röst åt exilens erfarenheter och visar även på det nya språkets egenheter och bakgrund. Hennes senaste bok, diktsamlingen Ett ljud som bara jag kan, utkom 2012.

Midhat Ajanovic föddes 1959 i Sarajevo och bor sedan 1994 i Göteborg. Han är författare, animatör och filmvetare, har varit redaktör för tidskriften Animagi och är även verksam som skämt- eller serietecknare. Ajanovic använder de olika konstformerna för att bekanta oss med den mörka värld (krig, livet i exil) vi lever i.
Han debuterade som författare 1983. 2009 framlade han sin doktorsavhandling om animerad film. Hans sex romaner är publicerade på flera språk, bland annat på italienska, kroatiska och svenska. 2011 gav han ut sin roman Katapulten på svenska, en politisk thriller. 2012 kom essäsamlingen De visuella tonsättarna 2 – animationens mästare i urval.