Årets författare i väst 2015 – Lars Andersson!

Priset Årets författare ska gå till ”en i Västsverige verksam författare som under det gångna året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet.”
Juryn nominerade i november Lars Andersson, Kristofer Folkhammar, Jeny Rengman, Jörgen Lind och Fredrik Nyberg som tänkbara för priset. Årets författare är nu utsedd.

Juryns motivering: ”Lars Andersson (…) för romanen De våra, en mycket rik och i ordets bästa bemärkelse svårkategoriserad roman.

De våra vävs fiktion och fakta omärkligt samman, kriminalgåtan integreras med skildringen av en svensk småstad under andra världskriget, huvudpersonens sociala metamorfos ses i ljuset av idéer om rashygien och frenologi och det centrala flyktingmotivet pekar rakt in i vår egen tid.”


Lars Andersson, född 1954 i Karlskoga och bosatt i Karlstad, är författare och översättare och har givit ut ett 30-tal böcker.

Han debuterade 1974 med romanen BrandlyraSnöljus  publicerades 1979 och översattes till flera språk. Bikungskupan utkom 1982 och befäste hans position som en av de främsta yngre svenska författarna. Den bildar tillsammans med Vattenorgeln och Vägen till Gondwana en trilogi (samlad i Vattnets bok, 2005).

Romanerna Ljus från ingenstans (2008) och De levandes land (2012) handlar om tio generationer i en värmländsk by.

Som översättare har Lars Andersson arbetat med norsk litteratur och exempelvis tolkat Kjell Madsen, Edvard Hoem och Arne Garborg till svenska.

Han har också skrivit ett antal essäsamlingar. Ett urval essäer publicerades 2004 i Fylgja och 2014 i Uppenbarelser.

Lars Andersson har tilldelats en rad litterära priser varav här endast ska nämnas Aftonbladets och Göteborgs-Postens sådana, 1977 respektive 1993, samt Övralidspriset 2013 och Växjö kommuns Litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2015.


Lars Andersson kommer att ta emot priset – 20 000 kronor – fredag 22 januari på Kulturnatta, på Författarcentrum Västs evenemang på Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1.

Klicka här för att läsa mer om det anrika priset Årets författare som delats ut sedan 50-talet.

Jury för priset Årets författare 2015 har varit Mikael Thörnqvist (ordförande), FCV, Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet) och Malin Andersson (Göteborgs stadsbibliotek).

Håll utkik på forfattarcentrum.net/vast och om du inte har vårt digitala nyhetsbrev Litteratur i väst så klicka här för att kostnadsfritt prenumerera – så kan du hålla dig fortsatt underrättad!
_____________________________________________________________________________

Priset Årets författare…

…har delats ut av Västsvenska Författarsällskapet sedan 1955 då Bengt Anderberg blev dess förste mottagare. I slutet av 00-talet kom Författarcentrum Väst med som utdelare och Göteborg som huvudfinansiär.

Priset delas ut till en i Västsverige verksam författare som under det gångna året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet. Med Västsverige förstås Halland, Västra Götaland och Värmland. Det handlar om poesi eller prosa för vuxna.

Prissumman är 20 000 kronor.

PRISTAGARE GENOM ÅREN

2014: Anna Mattsson
2013 Jila Mossaed
2012 Mikael Thörnqvist
2011 Carin Mannheimer
2010 Håkan Hellström
2009 Mattias Andersson
2008 Elin Boardy, Linn Hansén, Olivia Bergdahl
2007 Peter Nilsson
2005 Lucia Cuclev
2004 Wil Danbratt
2003 Hebert Abimorad
2002 Annbritt Ryde
2001 Lina Ekdahl
2000 Erik Andersson
1999 Per Planhammar
1998 Gun Ninnisdotter
1997 Birgitta Stenberg
1996 Maj Danelius
1995 Robert Kangas
1994 Karin Bellman
1993 Ragnar Strömberg
1992 Ellen Mattson
1991 Sune Örnberg
1990 Marie Hermansson
1989 Gunnar D Hansson
1988 Bo Sigvard Nilsson
1987 Ingen utdelning
1986 Claes Hylinger
1985 Anders Weidar
1984 Magnus Hedlund
1983 Arne Lundgren
1982 Mona Kalin
1981 Märta Weiss
1980 Karl-Axel Häglund
1979 Hans Pettersson
1978 Evert Lundström
1977 Mona Back och Rolf Fridholm
1976 Astrid Pettersson och Erik Anderson
1975 Lennart Dahl
1974 Sonja Åkesson
1973Eric S Alexandersson
1972 Anderz Harning
1971 Jan-Eric Palm
1970 Gunnar Adolfsson
1969 Ove Allansson
1968 Eino Hanski
1967 Gunnar Möllerstedt
1966 Ebba Lindqvist
1965 Arne Lundgren
1964 Anna Greta Wide
1963 Margit Holmberg
1962 Carl Axel Moberg
1961 Helge Jedenberg
1960 Sigurd Dahlöf
1959 Bojan J:son Liljeson
1958 Elis Elmgren
1957 Bertil Gedda
1956 Kjell Hjern
1955 Bengt Anderberg
_____________________________________________________________________________

Årets författare 2014 – Anna Mattsson, poet och prosaist

”…för en diktsamling där kärleken är ett ljus som gör det möjligt för ett blodomlopp att rinna in i ett annat blodomlopp, och där språket är den starkaste barriären mot våldet, oavsett om det härrör från Kambodjas politiska historia, eller sorgen från barndomens skogar.Ljusgatan är en kärlekshistoria, som varken värjer för brutala bilder av våld eller drömmen om att dansa i månskenet i en stat utan lidande.”

(Juryns motivering).

Prissumman är på 20 000 kr och möjliggörs med stöd av Göteborg.

Anna kunde själv inte närvara vid prisutdelningen 22 januari på Café Hängmattan, men hade skickat en hälsning från Kambodja som lästes upp av hennes vän Kristín Bjarnadottír:

Phnom Penh, 22 februari 2015

Till min kära vän Kristín. Nu har jag satt mig ner på mitt hotellrum för att skriva brevet jag lovat att skriva. Jag ska skriva det som om jag skriver ett brev hem från kolonin. Hej, hur mår du, jag mår bra. Jag ska berätta om allt jag har gjort och allt jag är här för att göra. Jag ska presentera min översättning Ur mörkret, tio svenska noveller som numera alltså finns på khmer. Allt ifrån Strindberg till Mirja Unge. De första dagarna vandrade jag runt från det ena lopphotellet till det andra, tills jag hittade det här, där jag kan sitta och dricka te i skuggan av mangoträdet. En av de första dagarna träffade jag kambodjanska PEN-klubben. Vi ska arbeta för yttrandefrihet, och det är farligt här, så vi säger det inte högt.
Jag och författaren Kerstin Norborg, som medverkar med en novell i boken, har pratat i TV och radio om den och om de workshops vi håller med kambodjanska författare. Workshops om kreativt skrivande med mycket praktiska övningar och textsamtal om bokens form och innehåll. I dag är det 21 grader och disigt i Phnom Penh, så här på morgonen. Numera skuggar skyskraporna min kära hemvist. Jag känner snart inte igen mig bland neonskyltar och monsterbilar. I går kväll uppläsning på Java Café med flera unga kambodjaner. I dag författaren Sok Chanpals bibliotekscafé vid Ryska marknaden. Men först sömmerskan och tvättinrättningen.
Och mitt i allt kommer jag på att jag blivit vald till årets författare. Och det måste jag ju tänka ut vad det heter på khmer. Och tacka, tacka så mycket för det. Att det blev just jag, av alla fantastiska. Att det blev just den bok som uppstod ur mötet med den här platsen, de här människorna, alla dessa röster. Den rödgula katten med sin korta krokiga svans skriker rakt in i mitt öra vid frukostbordet, och jag kommer att tänka på den föräldralösa katten i min översättning av Kambodja berättar. Här uttrycker man sig ofta i allegorins form för att skydda sig mot de förtryckande krafterna och censurens kontroll. I kväll väntar middag med ett stort antal vänner som överlevt röda khmererna. Deras historia måste nedtecknas innan jag försvinner. Och innan de försvinner. Men… ha det så bra så länge, Kristín, och lycka till i kväll, jag är ledsen att jag inte kan vara i Göteborg och ta emot det fina priset. Och det är faktiskt det enda jag är ledsen över just nu. Tack alla, och ha det så bra, alla. Jag skriver något mer snart.

Hälsningar, Anna

Anna Mattsson är född 1966 och bosatt i Göteborg och Kambodja1988 debuterade hon med diktsamlingen Återvändo. Efter ytterligare två diktsamlingar kom den uppmärksammade romanen Alexandras rum (1994), som översattes till danska och färöiska. Anna Mattsson fick 2009 Sällskapet Gnistans kulturpris. 2013 utgavs antologin Kambodja berättar: Bladen faller långt från stammen. De tolv novellerna, utvalda och översatta från khmer till svenska av Anna Mattsson, är en introduktion till en litteratur som sällan tidigare har översatts till svenska. Diktsamlingen Ljusgatan publicerades i slutet av 2013.

Övriga nominerade för 2014 var Stewe Claeson, Christine Falkenland, Ulf Karl Olov Nilsson och Ragnar Strömberg – klicka här för att komma till deras presentationer.

Årets författare i väst 2013 – Jila Mossaed, poet

Jila Mossaed, född 1948 i Teheran, är författare och lyriker, bosatt i Göteborg. Hon har givit ut ett flertal diktsamlingar och två romaner på persiska.

1997 debuterade hon på svenska med diktsamlingen Månen och den eviga kon (Ordfront) och hon har därefter publicerat ytterligare fyra diktsamlingar, senast samlingen Ett ljud som bara jag kan (Lejd 2012). Hennes dikter har översatts till spanska, tyska, engelska och estniska.

Jila Mossaed framträder med uppläsningar på olika scener och har grundat och under ett flertal år engagerat drivit Författarcentrum Västs scen för tystade författare, Röst.

Motivering: ”Priset går till Jila Mossaed för ett författarskap som med en allt större precision fortsätter att formulera exilens särskilda utsagoposition. Med ett språk som ibland hämtar inspiration från förislamska gestalter och allt oftare kännetecknas av pregnanta avskalade formuleringar, ger hon ord åt ett återkommande uppvaknande i främlingskap.”

Övriga som var nominerade till priset Årets författare 2013: 
Midhat Ajanovic, Henrik Bromander, Margareta Lindholm och Helene Tursten.
Presentationer här.

Juryn för 2013 har varit Maria Nilsson/Malin Andersson (Litteraturhus Göteborg), Bodil  Alvarsdotter (Linnéstadens bibliotek), Khashayar Naderehvandi (författare), Homeira Tari (Författarcentrum Väst) och Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet).