Rädda biblioteket 300 m2!

Klicka här för senaste nytt!

Ansträngningarna för att rädda succéfilialen på Södra Hamngatan fortsätter

300 m2

Göteborgs stadsbibliotek söker tänkbara samarbetspartners.
– Vi spånar om till exempel Stadsdelsnämnden Centrum eller Social resursförvaltning, berättar Christina Persson, chef på stadsbiblioteket.
– Men bara fantasin sätter gränser. Ni på Författarcentrum Väst kanske är intresserade? säger hon skämtsamt.
Nuvarande hyreskontrakt med Hufvudstaden går ut vid vid årsskiftet 2016/2017.

(31 augusti 2016).

Tidigare texter

– Vi har lärt oss mycket av 300 kvadrat, säger Mariya Voyvodova, ordförande. Vi vill gärna ha ett centralt beläget bibliotek i kommersiell miljö.

– Vi fick ett bra erbjudande från Hufvudstaden fram till sommaren som vi har sagt ja till. Men det är för tidigt att idag säga någonting om hur det blir till hösten.

(8 december 2015)

Turerna har varit många om succébibblan 300 m2:s på Södra Hamngatan framtid (se nedan för en bakgrund). Och protesterna mot nedläggningsplanerna har varit massiva.

DETTA HAR HÄNT

Hyresvärden Hufvudstaden erbjöd ett hyresavtal för det närmsta halvåret som Göteborgs kulturnämnd beslöt att nappa på, förutsatt att pengarna kunde tas inom befintlig budget.

Hur framtiden för 300 m2 därefter kan komma att se ut är inte klart. Fastigheten där biblioteket ligger ska byggas om och en flytt till en lokal med likvärdig central och tillgänglig placering diskuteras.

– Jag kan inte säga något med bestämdhet i dagsläget, säger Mariya Voyvodova, ordförande i Göteborgs kulturnämnd. Men vi vill gärna ha fler nischbibliotek som 300m2. Och en tillfällig lösning är inte bra.

(6 november 2015)

Intervju med Hufvudstadens regionchef Daniel Massot (12 oktober 2015)

– Vi vill gärna ha kvar 300 m2 och jag skulle inte delta på sådana här möten om det bara gällde det kortsiktigt affärsmässiga, säger han.
– Vi tycker att 300 m2 har lyft området, vi har attraherat nya grupper av människor dit.

Det är ju bra även för stadens goda utveckling i stort.

– Absolut, så är det.

Uppgifter finns om att lokalen redan skulle vara uthyrd?

– Nej, nej, det kan jag dementera.

Är det inte bara att skriva ett treårskontrakt med stadsbiblioteket, då?

– Jag hoppas få träffa kulturnämndens ordförande i nästa vecka för att diskutera hur ett förlängt kontrakt skulle kunna se ut.

BAKGRUND

Det lilla biblioteket på Södra Hamngatan öppnades när stadsbiblioteket stängdes för ombyggnad 2012. Snabbt blev 300 m2 det mest besökta biblioteket i staden.

”(…) ett skyltfönster mitt i shoppingstråket på Södra Hamngatan med en tröskel så låg att spårvagnsresenärer, hotellgäster och folk på väg till eller från jobbet bara halkade in”, skrev GP:s kulturchef Ingrid Norrman i en krönika 22 augusti.

Hyreskontraktet för 300 m2  går ut vid årsskiftet och fastighetsägaren Hufvudstaden sade i våras upp biblioteket från lokalerna. Stadsbiblioteket ville först förlänga kontraktet med endast ett år medan Hufvudstaden krävde treårigt sådant.

Men opinionen för en fortsättning av 300 m2:s verksamhet har varit stark bland bibliotekets användare och medarbetare och andra engagerade parter och personer. Det har framstått som vansinne att avsluta en så lyckad och integrerande verksamhet.

Både GP och Litteratur i Väst liksom enskilda debattörer har krävt att Hufvudstaden skulle ta sitt ansvar och svara positivt när bibliotekschef Christina Persson i höst kom tillbaka med en ny propå – denna gång om ett treårigt kontrakt.

Hufvudstaden har uppenbarligen tagit till sig av dessa synpunkter.

(12 oktober 2015).