Jag skriver i dina ord – tävlingen för gymnasier

– blir nationell!

Klicka här för aktuell information på Författarcentrum Västs startsida!

Till dig som är gymnasielärare – är du intresserad av ett författarbesök på din skola?

Mötet med en livs levande författare kan bli avgörande för en ung människas förhållande till det skrivna ordet. Med vår tävling Jag skriver i dina ord vill vi ge denna upplevelse till så många gymnasieelever som möjligt.

Tävlingen är öppen för bidrag från hela landet och går ut på att eleverna ska skriva egna texter utifrån redan befintliga dikter eller låttexter. För att inspirera till skrivande bjuder vi på omkring 200 kostnadsfria författarbesök på gymnasieskolor runt om i landet.

Kontakta thomas.skuja@forfattarcentrum.net

Jag skriver i dina ord leds av Författarcentrum Väst i samordning med Författarcentrums övriga regionkontor i Umeå, Malmö och Stockholm.

Följ tävlingen på www.jagskriver.nu. Hemsidan byggs inom kort på med fullständiga tävlingsregler, inspirations- och studiematerial samt intressanta artiklar om läsning och skrivande.

Tävlingen arrangeras av Författarcentrum med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse
___________________________________________________________________________________________

Vinnarna i förra omgången korades i maj!

Första pris gick till Ebba Widman, Bäckängsgymnasiet i Borås, för dikten Djuphav. Kim Ström och Jakob Ekelund kom på andra plats.

Vinnarna i Jag skriver 2015

Den högtidliga prisutdelningen ägde rum på Forum för poesi och prosas säsongsfinal i Göteborg, 11 maj på Musikens Hus.

Juryns motivering: “Med konsekvens, böljande rytm och stilistisk brådmognad, där form och innehåll är imponerande väl sammanlänkade, tas läsaren följsamt med ner i djupet, till själva kärnan, men får också hämta andan i ett skummande ytvatten. Ebba Widmans text formulerar det allmängiltigt personliga men via omvägen, eller kanske genvägen, om det ursprungliga, knyter samman nu och då, kärna och hölje, med en omsorgsfullt spunnen röd silkestråd.”

– Det känns ganska overkligt, säger Ebba. Jag hade inga större förhoppningar att vinna utan skickade in texten mest för att jag tyckte uppgiften var rolig.

– Självklart lade jag ner tid på den, men blev väldigt förvånad när jag fick reda på att jag vunnit. Men framför allt glad och tacksam!

Prissumman på 5 000 kr är skänkt av pennföretaget Ballograf. Det vinnande bidraget kommer att publiceras i den litterära tidskriften ponton.

Klicka här för att läsa Ebba Widmans vinnande dikt Djuphav!

Två deltagare kom på andra plats: Kim Ström från Mikael Elias teoretiska gymnasium i Göteborg och Jakob Ekelund från Schillerska gymnasiet i Göteborg. De tilldelas 1000 kr var.

Förutom prissumman föräras vinnarna även diplom, pennset och bokpaket.

Juryn har bestått av författarna Mikael Thörnqvist, Ingela Jonasson och Jerker Sagfors.
_______________________________________________________________________________

jagskriver_social_rod-340x300

– blir rikstäckande

Tävlingen, tidigare endast öppen för elever i Västra Götaland, går ut på att eleverna ska skriva egna texter med inspiration, stöd eller motstånd från redan befintliga dikter eller låttexter.

Som inspiration för eleverna erbjuds deltagande skolor totalt cirka 200 kostnadsfria författarbesök.

Start i oktober 2016 då även de första författarbesöken kommer att äga rum.

Till finalen i Göteborg i maj 2017 kommer en jury i varje region att nominera två bidrag. Av dessa åtta utser finaljuryn tre vinnare som traditionsenligt får motta sina priser på Forum för poesi och prosas säsongsavslutning i Göteborg i maj.

Tävlingen arrangeras av Författarcentrum med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Författarcentrum Väst leder och administrerar projektet i samarbete med Författarcentrums regionkontor i Umeå, Malmö och Stockholm.

Följ tävlingen på www.jagskriver.nu

Hemsidan byggs inom kort på med fullständiga tävlingsregler, inspirations- och studiematerial samt intressanta artiklar om läsning och skrivande.
___________________________________________________________________________________________

Anton Svenssons första författarbesök

”Jag gick dit med låga förväntningar om en överdrivet kunnig författare som skulle berätta för oss om sina böcker. Gjorde han detta? Nej.”

Anton går årskurs 2 på industriteknik på Lindholmens Tekniska Gymnasium Foto Martin Ahlstedt

Klicka här för att läsa om Anton Svenssons första författarbesök – när Jonas Hassen Khemiri gästade Älvstrandens bibliotek

Klicka här för att läsa om tävlingen för gymnasieelever Jag skriver i dina ord!

Jagskriveridinaord