– Aktuella berättelser i väst

Bussresan – ett intermezzo i Rumänien

 

Kan man jämföra tiggande romer från Rumänien, som gästar vårt land, med en grupp svenskar utan pass, id-handlingar, pengar, mobiltelefoner, språkkunskaper och transportmedel strandsatta i ett av Europas fattigaste och romtätaste länder, Rumänien.

Hur skall det gå för den lilla gruppen som består av Severin Larsson, en 80-årig bonde som just fått diagnosen Alzheimers, de pensionerade lärarinnorna Julia Antonsson och Hjördis Julin, den 20-årige andra generationens invandrare Ljubomir Krk, den alkoholiserade medelålders Carola Kowalski och bokens ”jag”.

Läs mer om boken på Bennie Åkerfeldts hemsida. Klicka här!

 

Popp och hans mamma Alice

Boken om Jan Popp är en berättelse om resandefolkets kultur, men även om svensk steriliseringspolitik och Göteborgs sociala myndigheters omhändertagande av barn.

Popp var nära att gå under i denna hantering.

Han är med i Resandefolkets kulturgrupp och på äldre dar har han med hjälp av etnologen Magnus Berg sammanfattat sitt liv.

– Arbetet med Jan Popp har lärt mig hur en människa kan baxa sig igenom de mest vidriga förhållanden, säger Magnus Berg.

Här finns mörker men också en okuvlig optimism.

Boken släpptes 17 december på Göteborgs Stadsmuseum.

Beställ boken från A-Script Förlag.

 

Eisfeldt – en surrealistisk familj

Eisfeldt

Möt Eisfeldts – en surrealistisk familj som under 1800-talet byggde ett cirkusimperium i underhållningsbranschen. Författarna Ann-Charlotte Nilsson Eisfeldt, Sonny Eisfeldt och Richard Magito Brun har gjort ett digert forskningsarbete för att ge upprättelse åt en familj och samtidigt belysa resandefolkets främsta konstart – cirkusen.

Läs mer om boken på Bohusläns museums hemsida.

 

 

Antologin Det glöder under askan

Under första halvåret 2014 har nio romska ungdomar mellan 12 och 18 år (och en ung vuxen) i Backa skrivit om kärlek, sorg, mobbning, fattigdom, musik, Backa, Shutka (romernas ”huvudstad” i Makedonien) och utanförskap.

Ungaromerbild

Gagi och Orhan från den romska skrivargruppen Foto: Homeira Tari

Kursledrare har Homeira Tari (även ledamot av FCV:s styrelse) varit och kursen ingått i Kulturskolan i Norra Hisingen.

Resultatet har blivit en antologi – Det glöder under askan – som släpptes på upptakten för kampanjen Romska berättelser onsdag 17 september kl 18 på Backa Kulturhus.

Här kan du köpa antologin på Bokus!

 

Det_gloder_under_askan omslag

” Mitkos pappa jobbade som majssäljare och hans mamma broderade kläder hemma och sålde dem. Mitkos största intresse var musik och mest av allt ville han ha ett dragspel för att han kunde spela det. Hans farfar var musiker och när Mitko var liten så lärde han honom att spela dragspel. Mitko ville gärna spela men han hade inte råd att köpa ett dragspel. ”

// Gagi

 

 

Den mörka och okända historien

Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet

Den mörka och okända historien - vitbok om övergrepp och kräRomers situation i dag hänger samman med historien och den diskriminering som många romer under lång tid har utsatts för. Kunskap om historien och dess samband med dagens villkor för romer är därför viktig för regeringens arbete med att förbättra levnadsförhållandena. Regeringen anser att en vitbok som beskriver historien är en viktig utgångspunkt för att stärka arbetet med romers mänskliga rättigheter.

25 mars 2014 hölls en större ceremoni i Stockholm där bland annat vitboken presenteras och intervjuade romer läste upp sina vittnesmål. Du kan se programmet här i efterhand.

Boken ges ut av Regeringskansliet och kan beställas här.

 

Det var en gång som inte var

romska sagor av Bagir Kwiek & Monica Hirsch
Det var en gång som inte var

Muntligt traderade romska sagor utkommer som bok!

”Längst upp i bergen rinner mitt ursprung. Där mellan de förälskade bergen finns min källa med vattnet som kan bota din mor. Men jag varnar dig min son, de två bergen är mycket kära och kysser varandra hela tiden. De krossar allt som försöker komma emellan dem.”

Berättelsen om de förälskade bergen är en romsk saga som ingår i en muntlig berättartradition. Den och sex andra färgstarka barnsagor återberättas av Monica Hirsch och Bagir Kwiek, fantasirikt illustrerade av Jonas Rahm.

Läs mer på förlagets hemsida.

Bennie Åkerfeldt – Romer och resande i Sverige

Bennie Åkerfeldt

En liten sammanställning av synen på romer och resande i Sverige så som den bland annat uttrycks i statliga utredningar samt lokala socken- och kommunprotokoll under 1800- & 1900-talet.

Läs mer om boken och hur du beställer den på Bennies hemsida.

Projektledare Romska berättelser:

Peter Nilsson
peter.nilsson@forfattarcentrum.net
031-416319