Författarstafett i Kristianstad 2.9

FÖRFATTARSTAFETTEN  med medlemmar i Författarcentrum Syd återvänder för 6:e året i rad till Kristianstads Bokfestival. Henrik Bromanders roman om näthat, Majvor Massa Eriksson med samiska berättelser, Peter Winai med politiska spänningsromaner, Pia Vingestråhle om ledarskap och bli en bättre chef, Set Mattsson(bilden), thrillers som utspelar sig i Sverige under andra världskriget. Konferencier är journalisten och författaren Vesna Maldaner.

Fredag 2 september 2016 på Kristianstad Bokfestival. Plats: Kristianstad stadsbibliotek. Pdf för utskrift klicka här. Se hela festivalprogrammet på Kristianstads Bokfestivals hemsida.

Kl 17.00 Henrik Bromander – deltar med boken ”Vän av ordning”, en roman om näthat och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet. Det är den andra delen i den romantrilogi om maskulinitet.

Henrik Bromander, författare och serietecknare född 1982, bosatt i Malmö. Debuterade 2005 med serieboken ”Hur vi ser på varandra”. Har sedan dess släppt ytterligare fyra serieböcker. Är även verksam som dramatiker.

Kl 17.20 Majvor Massa Eriksson – deltar med boken ”Vardagshandbok – tre generationer”, fjorton berättelser om de åtta årstidernas folk, samerna, skrivna ur ett barnperspektiv på samiska, översatta till svenska och engelska.

Majvor Massa Eriksson är lapp/same som skriver om Sveriges urbefolkning. Hon är utbildad barn- och familjeterapeut, legitimerad psykoterapeut och är uppvuxen i en renskötarfamilj med många barn där många av hennes syskon dog som små. Hennes böcker är skrivna ur två helt olika perspektiv, men inom samma nisch – barn som far illa.

Kl 17.40 Peter Winai – har skrivit boken ”Levande döda”, nummer två i en trilogi av politiska spänningsromaner. Den tar upp ett etiskt dilemma: Den rika världen efterfrågar organ för transplantation. Efterfrågan ökar. Den fattiga världen är – fattig. Kvinnor våldtas och människor mördas urskillningslöst i jakt på viktiga metaller. Dödandet ger utrymme för brutal organhandel.

Peter Winai utnyttjar sina omfattande erfarenheter från uppdrag i Sverige och länder med konflikthärdar till att skapa kusligt realistiska scenarier. Han har arbetat i olika roller, som anställd inom FN och som rådgivare. Han är arkitekt till det som blev Folke Bernadotteakademien för konfliktförebyggande och fredsfrämjande insatser.

Kl 18.00 Pia Vingestråhle – deltar med boken ”Jag vill ha en bättre chef – Nu!” – en bok som beskriver “andra sidan av myntet” kring ledarskap. Boken lyfter fram vad du som anställd kan göra om du inte trivs med ledarskapet som din chef utövar.

Pia Vingestråhle är civilekonom med inriktning mot organisation, strategi & ledarskap. Hon är även coach, föreläsare och inspiratör och har 25 års erfarenhet som chef och ledare i olika roller, både inom privat och offentlig sektor.

Kl 18.20 Set Mattsson – deltar med boken ”Så länge min bror andas”. Romanen utspelar sig under andra världskriget och i handlingens centrum finns en ung judinna, Gila Gerson. Som så många andra judar flyr hon till Malmö i oktober 1943 för att undvika att deporteras till nazisternas koncentrationsläger. Set Mattsson använder sig istället av thrillerns form för att skildra hur kriget brutaliserar människan och samhället.

Set Mattsson är utbildad sjuksköterska, journalist och gick på Lunds universitets författarskola där han skrev sin första roman ”Ondskans pris”.

Moderator för författarstafetten är Vesna Maldaner, journalist och författare med över 25 års erfarenhet av press, radio och tv. Hon är även författare till böckerna ”De första ljuva åren”, ”Från Man till Människa”, ”Sälj dig själv på 30 sekunder” och ”GPS för kvinnor – Navigera i en manlig värld”.