Norrlands litteraturpris

Inför 2014 års Norrlands litteraturpris sker det den del förändringar. Styrelsen för Norrländska litteratursällskapet/FC Norr har beslutat att dela ut två priser, ett pris för vuxen skönlitteratur och ett för barn/ungdomslitteratur. Ambitionen är även att kunna höja prissummorna.

Läs ordföranden Magnus Ottelids brev om Norrlands litteraturpris här.

 

Författarcentrum Norr gratulerar Pär Hansson till Norrlands litteraturpris 2013!

Juryns motivering:

”Pär Hanssons blick, röst och språk är barnets, den vuxnes, sonens och förälderns. Han har en förmåga att med enkla medel frammana den norrländska naturen och visa den tyngd och betydelse den kan ha för en människa. Skogen, mossan, myren, tjärnens vatten och öringens gälar både kontrasterar och blir sammanlänkade med storstadens busskurar och biljettspärrar i tunnelbanan. Och i allt detta en sorg över döden och en glädje i föräldraskapet. Med diktsamlingen Vi plockar bär i civilisationen stärker Pär Hansson sin plats som en av sin generations mest betydande poeter.”

Pär Hansson fick också Norrlands litteraturpris år 2001.

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet sedan 1973 och är ett av Sveriges äldsta litterära pris. Under åren har man ofta belönat författare just innan de slagit igenom brett. På senare tid gäller det till exempel Ola Nilsson (2010) och Therese Söderlind (2011). Förra året gick priset till Björn Löfström för hans bok ”Babels torn i Bojtikken. Jojkar från Västerbottens lappmark”.

Priset går numera till årets skönlitterära bok där författaren eller boken har norrländsk anknytning. Det delas ut i samband med Norrländska litteratursällskapets årliga sommarmöte, denna gång i Saxnäs 16-18 augusti.

Nominerade till Norrlands Litteraturpris 2013 var:

Mattias Hagberg – Rekviem för en vanskapt

Lyra Ekström Lindbäcks – Tillhör Lyra

Anneli Furmark – Jordens medelpunkt

Pär Hansson – Vi plockar bär i civilisationen

Mikael Niemi – Fallvatten

Ola Nilsson – Kärleken gömmer minnet

Malin Nord- Stilla havet

Kristina Sandberg – Sörja för de sina

Po Tidholm- Norrland

Daniel Waluszewski- Med en blick över axeln

Juryn består av styrelsen för Norrländska litteratursällskapet.

 

Kontakt:

Magnus Ottelid, ordförande i Norrländska litteratursällskapet

magnus@ottelid.se, 070-670 78 55