Litterärt Sommarmöte i Norrland

bokomslag_ERynellVinnarna av Norrlands litteraturpris 2014 är utsedda!

När Norrlands litteraturpris delas ut för fyrtioförsta gången på Norrländska litteratursällskapets Sommarmöte i Umeå – och för första gången också i kategorin barn- och ungdomsbok – går priset till Elisabeth Rynell för Skrivandets sinne samt till Bo R Holmberg förSju tusen steg med följande motiveringar:

Elisabeth Rynell tilldelas Norrlands litteraturpris 2014 för sinSkrivandets sinne. Det är en djupt originell bok som i alla delar, från den inkännande detaljen till placeringen av det minsta komma, visar uppmärksamhetens värde. Oavsett om det handlar om förfulningen av vår moderna kultur, förlusten av nära och kära eller den egna skrivkrampen, övertygar Elisabeth Rynell om det livsviktiga i den uppmärksamma blicken. Det är den som ger form och värde åt vad det innebär att vara människa. Utan den hotar tomhetens och fulhetens kalhyggen. Skrivandet är uppmärksamhetens sinnesorgan framför andra.

Bo R Holmberg tilldelas Norrlands barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för sin Sju tusen steg. Det är en spännande och känslig skildring av den unga Siris försök att acceptera och finna sig till rätta med föräldrarnas skilsmässa, och tvånget att varannan vecka behöva byta hem. Trots det allvarliga ämnet, är det en bok som aldrig blir ensidig eller förutsägbar. Det är inte bara skilsmässan, och mammans nya kille, som upptar Siris värld. Här finns också så mycket mer. Bo Holmberg visar, tillsammans med Sofia Malmbergs illustrationer, skickligt och nyanserat rikedomen och komplexiteten i varje människas liv.

De senaste årens priser har gått till Therése Söderlind (2011), Björn Löfström (2012) och Pär Hansson (2013). Juryn består av styrelsen för Norrländska litteratursällskapet och utmärkelsen delas ut till årets skönlitterära bok där författaren eller boken har norrländsk anknytning.

Samtliga nominerade till Norrlands Litteraturpris var:

Kategorin 2014 års bästa skönlitterära bok:

Tove Mörkberg – Barnen

Pernilla Berglund – Tilltar

Roger Melin – Vattnet ser det som inte finns men varit: fälthandbok för pilgrimer

Anita Salomonsson – I enslighet framfödt

Lawe Söderholm – Tilde

Elisabeth Rynell – Skrivandets sinne

Bengt Söderhäll – Sjordingar

Elin Olofsson – Då tänker jag på Sigrid

Kategorin 2013 års bästa barn- eller ungdomsbok:

Anna-Clara Tidholm – Kom!

Peo Rask & Fanny Felicia Svanberg – Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

Anna Holmström Degerman – Inte okej!

Anna Holmström Degerman – Örnnästet

Kerstin Lundberg Hahn – Barnkolonin

Kerstin Erlandsson-Svevar – Jag vet vem du är

Regina Nordström (text), Eva Stina Sandling (ill.) – Kälda och älgen

Bo R. Holmberg – Sju tusen steg

Bengt Ingelstam – Pelle Puck, avvaktande utvisning

————

Varje år arrangerar Norrländska Litteratursällskapet/Författarcentrum Norr ett litterärt sommarmöte.

2011 hölls sommarmötet på Ulvön, 2012  i Gävle-trakten, 2013 i Saxnäs, Vilhelmina kommun och 2014 i kulturhuvudstaden Umeå.